Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За півтора року від курсу в ЄС відмовилися 10% українців - опитування

28 лютого 2019 р., 08:27

Порівняно з попереднім опитуванням, проведеним у вересні 2017 року, підтримка проєвропейського курсу ослабла з 53% до 45%.

Підтримка проєвропейського курсу України ослабла за останні півтора року майже на 10% і повернулася до рівня, зафіксованого до введення безвізового режиму з ЄС (47% у лютому 2017 року, 45,5% - в лютому 2019-го). Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 8 - 20 лютого 2019 року.Методом особистого інтерв'ю опитано 2042 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим)."Порівняно з попереднім опитуванням, проведеним у вересні 2017 року, підтримка проєвропейського курсу ослабла з 53% до 45%. Хоча загалом думки населення щодо бажаного курсу зовнішньої політики протягом останніх чотирьох років залишаються практично незмінними", - йдеться в повідомленні.

Більшість опитаних, відповідаючи на питання: "За яким напрямком зовнішньої політики повинна йти Україна?", вважає бажаним курс на вступ в ЄС - про це сказали 45,5% опитаних. Наступним за популярністю є варіант неприєднання ні до ЄС, ні до Митного союзу - 25,1%. Найменш популярна опція - приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Вірменії - 14,1%. Не змогли відповісти на питання 15,3% респондентів.Залежно від регіону, думки про бажаний напрям зовнішньої політики, як і раніше, істотно відрізняються.У західних областях абсолютна більшість (64%) вважає бажаним приєднання до ЄС, 18% - неприєднання до жодного з об'єднань, 4% - приєднання до Митного союзу. У центральних областях більшість (53%) - за курс на приєднання до ЄС, 21% - неприєднання ні в ЄС, ні в МС, 10% - за приєднання до МС. У південних областях третину (33%) вважають найбільш бажаним неприєднання до жодного з об'єднань, 29% - приєднання до ЄС, і 23% - за приєднання до МС. У східних областях третина (33%) висловлюються за неприєднання ні до ЄС, ні до МС, 27% назвали бажаним для України вступ до МС, 21% - приєднання до ЄС.Опитування показало, що вступ України в ЄС і НАТО підтримує більше населення, ніж ідею вступу до Митного союзу.За даними опитування, відповідаючи на питання: "Як би ви вчинили, якби зараз проходив референдум, чи вступати Україні до Євросоюзу?", 51% респондентів вказали, що проголосували б за вступ України в ЄС, 23% - проти і 26% - не визначились або не брали б участі в голосуванні. За даними опитування, частка прихильників вступу України в НАТО перевищує частку противників.Якби референдум проводився в лютому 2019 року і в голосуванні взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка склала б близько 72%, а голоси учасників розділилися б наступним чином: 56% - за вступ України в НАТО, 44% - проти.Ідею вступу України в НАТО, як і раніше, підтримують, переважно, жителі західних і центральних областей; на півдні і на сході країни більшість налаштована проти вступу України в НАТО. Як відзначають соціологи, порівняно з вереснем 2017 року, частка готових проголосувати за вступ України в НАТО скоротилася з 45% до 40%, повернувшись до рівня 2015 - початку 2017 року.У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, підконтрольній українській владі. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада прийняла закон про зміну Конституції щодо зовнішньополітичного курсу України на вступ до Євросоюзу і НАТО.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp