Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Всесвітній день дитини: суд захищатиме права маленьких громадян

20 листопада 2018 р., 15:30

Суд відстоюватиме права дітей.

Щорічно 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини як день присвячений приверненню уваги до проблем, які відбуваються в житті найважливішої та, водночас, найбільш вразливої частини суспільства.

Кожна правова держава спрямовує свою діяльність на захист прав та підвищення рівня добробуту дітей. Не виключенням є і діяльність органів судової влади, зокрема й Ужгородського суду.

Так, цього року за рішенням Ужгородського міськрайонного суду двох осіб було позбавлено батьківських прав, а стосовно двох жінок встановлено тимчасове обмеження у спілкуванні з дітьми, з огляду на свідоме нехтування ними своїми обов’язками по вихованню дітей, заподіяння їм тілесних ушкоджень та вчинення психологічного насильства в родині.

Разом з цим, за ухилення батьків від забезпечення належних умов проживання, виховання та навчання дітей 37 осіб було притягнуто судом до адміністративної відповідальності. Таке байдуже ставлення батьків до своїх обов’язків призводить до вчинення дітьми дрібних крадіжок, розпивання алкогольних напоїв, тривалого невідвідування школи тощо.

Задля забезпечення права дитини на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, культурного розвитку, судом у 2018-му році постановлено 85 рішень та видано 19 судових наказів щодо стягнення аліментів. Грошове утримання встановлено судом на вибір заявника, або у твердій грошовій формі, або у відповідній частці від щомісячного заробітку батька (матері) дитини.

До осіб, що ухиляються від сплати аліментів понад шість місяців, судом застосовано стягнення у вигляді виконання 120 годин суспільно корисних робіт. Наразі кількість таких боржників становить 42 особи, а сума заборгованості різниться у кожному конкретному випадку від 8 тисяч до 250 тисяч гривень.

Приємним моментом при розгляді справ пов’язаних з сімейними правовідносинами є справи про усиновлення. Цього року за рішенням суду ужгородцями усиновлено чотири дитини, одна дівчинка була покинута батьками в пологовому будинку й за декілька місяців отримала нову родину.

Зрештою, суд це не тільки каральна інстанція чи поле для вирішення правових конфліктів, суд здійснює діяльність і щодо забезпечення та захисту прав дитини.

Сьогодні і надалі, пам’ятаймо вислів Оскара Уайльда: «Найкращий спосіб зробити дитину хорошою – це зробити її щасливою».





Прес-служба Ужгородського міськрайонного суду

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp