Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Урочистості до Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України

23 серпня 2018 р., 14:50

Сьогодні Закарпаття почало офіційно відзначати День Державного прапора та День Незалежності України

Із самого ранку в Ужгороді біля флагштока на площі Народній несли почесну варту військові Національної гвардії України у парадному обмундируванні. Потім на головній адміністративній площі краю вишикувалися представники різних військових, правоохоронних відомств та рятувальники. У супроводі Державного гімну України керівництво області разом із військовослужбовцями підняли Державний прапор України.

{g}

Після покладання квітів до пам′ятника Тарасу Шевченку від площі Народної до набережної Незалежності рушила велелюдна хода зі 100-метровим Державним прапором за участі представників виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, європейських дипломатів, духовенства, мешканців та гостей міста. Ходу очолили мажоретки – ансамбль барабанщиць Ужгородського коледжу культури і мистецтв.

У рамках святкування відбулося покладання квітів до пам’ятника президенту Карпатської України Августину Волошину. Звідти хода попрямувала до пішохідного мосту, аби сполучити 100-метровим жовто-блакитним стягом два береги річки Уж. Святкова акція символізує консолідацію українського народу навколо цінностей незалежності, суверенності та єдності нашої держави. Традиційно до заходу долучилися й діти – частина активної громади області і майбутнє нашої країни.

Родзинкою цьогорічного святкування Дня Незалежності в Ужгороді стала квіткова композиція із живих квітів, яку розгорнули на площі Народній. На величезному банері розмірами вісім на вісім метрів флористи виклали живими хризантемами контур карти України, а Закарпаття майоріло на ньому кольоровими квітами прапорів національних меншин краю. Крім того, із живих квітів створили тризуб, а перед банером змонтували святкову фотозону, де кожен зміг зробити світлину на пам′ять. Квіткова композиція і святкова фотозона радуватиме закарпатців і гостей краю впродовж вихідних.

Продовжилися урочистості у Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі, на порозі якого гостей свята зустрічав оркестр Закарпатської обласної філармонії. Після внесення Державного прапора України почесною вартою прапороносців з числа військового гарнізону до присутніх звернувся голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

– Двадцять сім років тому українці отримали історичний шанс на свободу – одну з основних життєвих цінностей і їхніх устремлінь впродовж тисячолітньої історії. Цей шанс ми не маємо права змарнувати. Україна тільки у ХХ столітті кілька разів втрачала державність. І трагічні події в історії України мають стати для нас уроком, – наголосив Геннадій Москаль. – 100 років тому вже були оформлені державні кордони України, створено військо, отримано визнання української держави світовою спільнотою, затверджено державні символи. Проте зовнішня агресія та внутрішні протиріччя призвели до втрати державності. Проголошення незалежності 24 серпня 1991 року стало логічним завершенням процесу відновлення державності України. Омріяна, вистраждана і виборена нашим народом вільна Україна стала реальністю. Двадцять сім років незалежності продемонстрували світові, що Україна відбулася як суверенна держава, здатна утверджувати європейські цінності та, стримуючи російську агресію на своїх кордонах, захищати свободу – як власну, так і решти Європи.

Присутні вшанували одну з головних національних святинь – Державний Прапор України. Геннадій Москаль нагадав, що сині і жовті кольори є істинно українськими. Вони окрашували символи князів київських, Війська Запорозького, Української та Західноукраїнської народних республік, Гуцульської Республіки та Карпатської України.

– Сьогодні синьо-жовтим прапором накривають тіла та відправляють в останню путь тих, хто загинув за свободу і незалежність України, – зазначив керівник краю. – У ніч на сьогодні ще один герой пожертвував своїм життям за суверенітет нашої країни. На лінії вогню в Донецькій області під час ворожого обстрілу загинув командир гірсько-штурмової роти 15-го батальйону 128 гірсько-піхотної бригади старший лейтенант Георгій Ольховський. Загалом під час бойових дій на Сході України свої життя за Україну віддали 96 закарпатців.

Учасники урочистого зібрання вшанували хвилиною мовчання пам′ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України.

– Вітаючи зі святом Незалежності та Днем Державного прапора України, я закликаю всіх нас до спільних дій, єднання. Бо тільки разом ми зможемо вирішити проблеми, побороти негаразди, збудувати успішну країну, якою ми, наші діти та онуки будуть пишатися і гідно в ній жити, – підкреслив Геннадій Москаль.

Продовжилося свято концертною програмою за участі творчих та самодіяльних колективів області. Наступні три дні стануть для закарпатців вихідними, а всі бажаючи зможуть завтра, у день народження нашої держави, долучитися до спільної «Молитви за Україну». Початок о 6:00 на майданчику навпроти площі Поштової.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp