Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Мукачеві територію поруч з ошатною площею облюбували щурі та безхатьки (ФОТО)

19 березня 2014 р., 17:20

До редакції «Часу Закарпаття» звернулися мукачівці, які мешкають у мікрорайоні Росвигово.

Щодня із балконів багатоповерхівок вони спостерігають дивну картину: прибиральники до блиску вичищають Площу Героїв Майдану (колишня Возз’єднання, де фонтан та алея троянд), а ділянку по сусідству, що вже ледь не потопає у смітті – минають десятою стороною. 

Ось так територія виглядає сьогодні. (Світлини зроблено 18.03.14)



Тим часом нічийну територію (за колишньою «Багірою») облюбували щурі, а ще безхатьки та лінькуваті містяни. Останнім, вочевидь, не до вподоби пройти кілька зайвих метрів до смітника і вони викидають хатній непотріб прямісінько в чагарники. Ця місцина явно дисонує з ошатною площею з фонтаном та кущами троянд.

Площа Героїв Майдану, яка знаходиться за 15 метрів від пустиря


Ошатною площею не страшно гуляти навіть пізнього вечора і навіть дітям, чого не скажеш про такий собі «антимайдан» під носом. На цій іншій площі збирається доволі підозрілий контингент. Протягом дня вони чаркуються, а зранку похмеляються. Чимало місцевих (у тому числі й школярів) проходять сюдою дорогою до школи чи роботи, минаючи гори бруду та захмелілих і далеко неадекватних безхатьків.


Аби виявляти та ліквідовувати стихійні смітники, ще три роки тому в Мукачеві утворили спеціальну інспекцію з благоустрою міста. У коментарі «Часу Закарпаття» начальник інспекції Олександр Бежевець розповів, що минулого року їм вдалося ліквідували три стихійні смітники в місті. Найважче прийшлося зі звалищами у циганському таборі по вулиці Івана-Франка. За два тижні звідтіля вивезли більше 40-ка машин зі сміттям. Це стільки, скільки служба вивозять за два роки з усього міста (!).

- У жовтні минулого року, коли в ромському поселенні діти почали масово хворіти на «гепатит А», ми організували в таборі толоку, - розповідає Олександр Бежевець. - З допомогою ромського барона ми примусили ромів вигрібати зі свого двору сміття, складати в міхи і ми вивозили. Якщо з усього міста за рік було вивезено близько 200 кубів, з одного циганського табору за два тижні було вивезено 408 кубів (!). Це більше 40-ка камазів.

Як розповідає начальник інспекції з благоустрою, із росвигівським звалищем ситуація дещо інша, бо ця ділянка не така вже й нічийна. Близько півтора десятка років тому територію в 4 гектари землі в Росвигові передали товариству «Монінвест», його тоді очолював Василь Кошеля (колишній директор цегельного заводу). Їм надали ділянку під торговий комплекс, але товариство не виконало зобов’язань. Тому міська рада подала до суду з тим аби вилучити землю. «Монінвестсервіс» подав зустрічний позов. Судова тяганина і досі триває. Поки справа перебуває у Львівському апеляційному суді, земельна ділянка захаращується.

Ось так територія виглядала 2 роки тому (світлини зроблено 4.04.12)



- З мого боку, як начальника інспекції з благоустрою, ні я, ні мій працівник не можемо скласти протокол про адмінпорушення на керівника цього товариства тому, що справа по цій земельній ділянці знаходиться зараз у судах. Я неодноразово від імені інспекції направляв керівникові цього «Монінвеста» листи-попередження про прибирання цієї території. Однак, вони, як то кажуть, ніби не розуміють про що йдеться. І минулого року управління міського господарства все ж перед Пасхою прибрало та вивезло сміття з цієї ділянки.

Протрималася та чистота не довго, бо люди за інерцією знову позносили туди сміття. Звикли, бо ще кілька років тому тут були смітники, та одного разу їх звідтіля забрали, от мешканці навколишніх будинків не стали заморочуватися і ходити до смітників на 50 метрів далі.


Зі слів пана Олександра, місто за свій кошт знову планує ліквідувати той смітник. До Пасхи тут приберуть і аби люди й далі не захаращували – влаштують кілька рейдів з міліціонерами. Порушників штрафуватимуть.

- Я вже зробив обстеження, сфотографував. Там набереться на цілий камаз. Кубів 6–7 вивеземо і буде порядок. Скоріше всього до кінця тижня ми зробимо там рейди, як ми робимо по інших мікрорайонах міста, зробимо так засідки з дільничними інспекторами. З іншого боку, дільничні інспектори мені наводили приклад, що минулого року вони двічі затримували двох безхатьків, які обжилися на росвигівській площі, але що з ними робити далі, коли це неврівноважені люди?!

Наразі, каже Олександр Бежевець, «сусідка» Героїв Майдану – остання із захаращених площ, відомих інспекції.

- Ми постійно робимо обстеження міста, виявляємо звалища і намагаємося не допускати, щоб воно там залежувалося. З останнього – прибрали прилеглу територію біля колишнього м’ясокомбінату.

Якщо у Вас є інформація про нові несанкціоновані смітники – звертайтеся до редакції «Часу Закарпаття». Допоможемо місту побачити та побороти безлад.

Час Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp