Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як проходить найуспішніша з реформ в Україні - децентралізація (ФОТО)

30 листопада 2018 р., 11:40

«Час Закарпаття» побував на П'ятому Національному Прес-клубі реформ у Києві.

 Представники Закарпатського РВ АМУ та журналісти обласних ЗМІ цього тижня взяли участь у П'ятому Національному Прес-клубі реформ "Децентралізаця: результати, виклики і перспективи", що відбувся у Киві. Ситуація в країні, спровокована агресією РФ в Азовському морі, дещо скоригувала порядок денний зібрання. Журналістам, на жаль, не вдалося поспілкуватися з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та мером Києва Віталієм Кличко, участь яких у дискусії була запланована. Утім, дещо скоригована програма заходу через це не стала менш насиченою.

{g}

Відкрив засідання виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Його предметний виступ на тему «Держбюджет 2019 року. Чи матимуть громади ресурси для розвитку?» зняв багато питань, що турбували ЗМІ напередодні Нового року. З цікавих для Закарпаття новацій варто відзначити запровадження з 1 січня відрахування до бюджетів міст обласного значення та ОТГ 37% надходжень від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування. Відповідно, в наступному році бюджети закарпатських ОТГ суттєво зростуть.

Також свої презентації представили експерт АМУ з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Людмила Даменцова, яка розповіла про приєднання громад селищ та сіл до міст обласного значення: «Перші ластівки» та перспективи на 2019 рік». Цікаво, що в цьому контексті згадувалося й Закарпаття, адже Мукачівська ОТГ, створення якої блокує обласна державна адміністрація. Навіть попри спротив ОДА Мукачево й села, що до нього приєднуються, згадані у Державному бюджеті на 2019-й окремим рядком, і найголовніше – що фінансування прописане вже й на ті сільські ради, які висловили бажання приєднатися до Мукачева.

Аналітик АМУ з питань освіти Людмила Мозгова розповіла журналістам про те, що треба знати про реформу «Нова українська школа». А заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк презентував тему «Медична реформа: успіхи та плани на 2019 рік». Він повідомив, що українці продовжують укладати договори з сімейними лікарями. І також згадав Мукачево як приклад одного з найуспішніших міст України в контексті комп’ютеризації закладів системи охорони здоров’я.

«22 мільйони людей обрали свого сімейного лікаря. 76% пацієнтів задоволені лікарями, яких обрали. А в 2019 році буде запроваджено електронні медичні документи: карта пацієнта, направленння до спеціаліста, рецепт і лікарняний», - конкретизував П.Ковтонюк.

У другій частині прес-клубу на запитання журналістів відповіла аналітик АМУ з питань освіти Людмила Мозгова та виступили аналітик АМУ з питань ЖКГ Олег Гарник та аналітик АМУ з питань соціального захисту Назар Миколюк.

Наступного ж дня близько 100 журналістів регіональних ЗМІ відвідали Будинок Уряду. Представники регіональних медіа ознайомились з історією українського Уряду та відвідали урядовий прес-центр, де зустрілися з народним депутатом України Вадимом Денисенком, представником Уряду у парламенті. Він розповів про співпрацю Верховної Ради з Кабінетом Міністрів України, а також окреслив напрямки роботи на наступний рік.
Ярослав Світлик, Ужгород-Київ-Ужгород

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp