Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові будуть медичні амбулаторії, як у Європі

6 листопада 2018 р., 13:40

Такі плани

Затверджено проекти на будівництво медичних амбулаторій у селах Дийда та Свобода на Берегівщині. Нові амбулаторії будуть енергоефективні та сучасні.Як повідомили у Берегівській РДА кошти для будівництва у сумі 9 млн 667 418 грн. вже виділено з державного бюджету. Районна влада замовила проекти на будівництво, а земельні ділянки надаються сільськими радами.Проект здійснюється за рахунок співфінансування в розмірі 10% відсотків з місцевих бюджетів - 540.000 грн з районного та по 250.000 грн із сільських.Планується, що будівництво розпочнеться вже наступного року.

Щоб амбулаторії могли ефективно працювати, медреформа в Україні передбачає створення спроможної мережі медичних закладів первинної допомоги. МОЗ спільно з Мінрегіонбудом розробив спеціальну методику формування такої мережі. На основі цих рекомендацій місцеві громади мали вирішити, які медичні установи потребують переобладнання та реконструкції, де необхідно побудувати нову амбулаторію або медпункт, а де потрібно поліпшити інфраструктуру чи звести житло для медика.Місцева влада повинна врахувати потреби кожного населеного пункту і рівномірно розподілити медзаклади по всій території громади, району та області. Так, у містечку з населенням понад 15 тисяч осіб має працювати центр медико-санітарної допомоги зі штатом не менше 7 сімейних лікарів або терапевтів. А селу на 750 осіб буде достатньо медичного пункту, де людей прийматиме фельдшер або медсестра та куди періодично навідуватиметься лікар.У МОЗ наголошують, що якісні зміни у медичних послугах можливі лише за активної участі громад та місцевих органів самоврядування. 

Медицину можна зробити ефективною, сучасною та максимально наближеною до потреб кожного українця – у селі чи в місті.У Мінрегіонбуді підрахували, що будівництво нової амбулаторії є більш економічно вигідним, ніж ремонт старих і непридатних приміщень. Приблизний показник вартості нових амбулаторій складає близько 11-12 тис гривень за кв. м. без медичного обладнання та транспорту. Вважається, що це дешевше та доцільніше, ніж робити якісний ремонт старих приміщень.Нагадаємо, що через безгрошів'я медики Закарпаття масово виїздять закордон. Страждає від цього явища і Берегівщина. Виною всьому є малі заробітні плати. Так, медсестра-початківець отримує 2,5 тис. грн зарплати, а працівниця зі стажем — 3 300 грн. Зарплата лікаря трохи вище - 4 тисячі гривень.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp