Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті розповіли про ікону

30 серпня 2018 р., 14:00

Вона була написана в XVII ст. в Марія-Повчі, що на території сучасної Угорщини.

Після розпаду Австро-Угорщини та виникнення на її уламках нових держав численним прочанам стало важче здійснювати паломництво через кордони. На прохання мукачівських ченців-василіян 1926 р. папа римський Пій XI подарував єпархії ікону Божої Матері, повідомив Kertvarosh.

З Риму до Праги її перевіз о. Полікарп Булик, ЧСВВ. Через певні труднощі ікона на деякий час затрималася в столиці Чехословаччини. Тільки після Великодня 1926 р. о. Степан Решетило, ЧСВВ, перевіз її до Ужгорода.

Урочисто перенесли старовинну ікону на Чернечу гору в Неділю Всіх Святих 27 червня 1926 року за участю великої кількості народу (понад тридцять тисяч).

З встановленням в краї совєтської влади становище греко-католицької церкви погіршилося. В 1946 р. ігумен обителі замінив оригінал в монастирській церкві на копію. Справжню ікону передали на зберігання батькам брата Юліяна Миговича, ЧСВВ. Після повернення останнього з ув’язнення зберігав святиню в своїй квартирі в Бистрому (нині частина Сваляви). Оскільки за братом Юліяном велося пильне стеження ікону треба було сховати надійніше.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp