Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Спільний проект - окраса селища Великий Березний

17 серпня 2017 р., 08:58

Делегація Пардубицького краю Чеської Республіки завітала у смт Великий Березний

З нагоди урочистого введення в експлуатацію тамтешнього проекту «Капітальний ремонт ДНЗ №2 «Берізка».

У заході взяли участь заступник голови облради Петро Грицик та гетьман Пардубицького краю Мартін Нетолицький, керівники Великоберезнянського району, смт. Великий Верезний, фонду «ВіЗа», депутати різних рівнів, представники місцевої громади, батьки та діти.

Долучилися до свята і сенатор парламенту Чеської Республіки Петер Шілар, голова партнерського містечка Долні Чермна Петер Гелекал.

Багато квітів, музики, святково одягнуті у вишиванки хлопчики та дівчатка, барвисті подарунки - усе говорило про піднесений настрій і важливість події.

Петро Грицик у своєму слові подякував чеським партнерам за підтримку селищної громади, відзначив важливість зміцнення ділового партнерства між краями та передав щирі вітання іменинникам від голови облради Михайла Рівіса.

- -Щоб ви зростали веселими, здоровими, успішними, - наголосив він. – Миру і щастям вам, наші діти!

Мартін Нетолицький наголосив, що крайові депутати пройнялися проблемами закарпатського гірського селища і готові й надалі підтримувати громаду як фінансово, так і морально.

- Ви переживаєте непрості часи. Чимало ваших батьків офіційно працюють у нашому краю, сумлінно сплачують податки, поповнюючи тим самим нашу скарбницю. То ж ми вирішили вділити частку вам, їхнім дітям, яким будувати майбутнє на своїй землі, - наголосив гетьман, додавши, що інвестиції в дітей і молодь є найблагороднішими. Адже вони виростуть і зуміють зупинити всі конфлікти та побудувати щасливе, а головне – мирне, комфортне для всіх суспільство.

Селищний голова Богдан Кирлик був не багатослівним. Він сердечно подякував усім, хто долучився до реалізації цього проекту, наголосивши:

- Щоб будова вдалася, треба мати дві речі: кошти і друзів, які б підклали плече. Ми маємо друзів, які допомогли і морально, і матеріально. У результаті, наша малеча має просторий, обладнаний за сучасними вимогами дитячий садок, який відвідуватиме 138 хлопчиків і дівчаток, і який стане для них справжньою другою домівкою.

Так, на реконструкцію «Берізки» депутати Пардубицького краю виділили 500 тисяч крон, стільки ж - Закарпатської обласної ради. Понад мільйон -Великоберезнянська районна та селищна ради. Ще близько 500 тисяч витрачено на придбання меблів.

На знак подяки малеча підготувала для гостей зворушливу пісенну програму. Після чого керівники країв виконали почесну місію і перерізали символічну червону стрічку, запросивши малечу до їхнього веселкового, ошатного гніздечка.

- Про такий чудовий дитячий заклад ще донедавна ми могли лише мріяти, - каже вихователь-методист Марта Молнар. –Дай, Боже, щоб він повнився щасливим, радісним дитячим багатоголоссям.

На цій піднесеній ноті делегація оглянула пропонований інший проект для співпраці на 2018 рік. Зокрема, котельню для «Берізки». Адже нині діюча розміщена у підвальному приміщенні, що не відповідає нинішнім вимогам стандартів.

Затим гості поїхали на мальовничу Перечинщину. Спочатку в чудове гірське село Вільшинки, що під полонинами, де проживає 550 осіб. Минулого року тут зреалізований спільний з Пардубіце проект – будівництво котельні та заміна системи опалення для Вільшинківського навчально-виховного комплексу, де займається 85 дітей. Директор Любов Кривка не могла надякувати за такий дарунок та просила сприяння у спорудженні сучасної убиральні.

{g}

Давно чекали гостей і в Порошківській ЗОШ І-ІІІ ст., де протягом 2016-2017 років відремонтовано фасад та покрівлю однієї з найбільших в районі шкіл. На початку 20 років минулого століття тут працювала відома письменниця, громадсько-культурна діячка, педагог - Марійка Підгірянка. Посіяні нею зерна розумного, доброго, вічного вкорінилися і дали щедротний урожай для майбутніх поколінь, який полягає у великій відповідальності дорослих за те, щоб діти мали належні умови життя, навчання і гармонійного розвитку.

-Спільно з депутатами обласної, районної, сільської рад і чеських партнерів вдалося зробити цю школу, як писанку, - наголосив П.Грицик і додав: - Сердечно дякую вам усім.

Щиро приймали гостей господарі села, школи та батьки.

І хоч день добігав кінця, та керівники району разом з заступником голови облради все ж вирішили запропонувати партнерам ще один проект до співпраці - у с. Мокра. Йдеться про реконструкцію будівлі під соціально-культурний центр (амбулаторія, клуб, бібліотека, навчальний клас).

-Для гірських глибинок всяка допомога є дуже важливою, - зазначив голова райради М.Ласкін.

Авжеж. Завтра чеські гості побувають в Ужгородському та Міжгірському районах, де намічаються для реалізації також нові спільні проекти.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp