Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вся правда про тячівське формування "Кордон" (ФОТО)

24 червня 2014 р., 20:05

Головним ініціатором створення громадського формування виступив Михайло Косяк – ко­ли­шній прикордонник, ви­хідець із Криму. Навіть живучи у далекому Закарпатті, йому боляче спостерігати за анексією рідного для душі півострова та подіями на Сході.

У минулому номері «Тя­чів» інформував чита­чів про звер­нення громад­сь­кого фор­мування (ГФ) «Ко­рдон» до всіх небайду­жих громадян з метою на­дання допомоги захи­сни­кам із Тя­чів­щини, котрі охороняти­муть кор­дони схі­д­ного на­прямку на­шої країни.

Сьогодні ми розповімо про ді­яльність новостворе­ного в Тя­чеві формування. Які пер­шочер­гові цілі, завдання та наміри ставлять перед собою ініціатори цієї справи і, зреш­тою, кому на­лежить ідея ство­рення в Тячеві фор­му­вання з охорони громад­сь­кого по­рядку і державного кор­дону?.. На всі ці та ряд інших питань «Тя­чеву» дав роз’яснення засту­пник голови ГФ «Кордон» Володимир Іва­нович Дуда.

{g}

– Володимире Івано­вичу, розкажіть про за­сну­вання «Кордону» в на­шому місті? Що, на­самп­ред, спо­нукало до реалі­зації цієї справи?

– Громадське формування «Ко­рдон» засноване у березні 2014 року. Поштовхом до ство­рення об’єднання такого типу стали два важливі фак­тори: не­спокійні події на сході України та бажання допомогти нашим за­хи­сникам, які вико­нують за­вдання щодо забез­пе­чення не­доторкан­ності кор­дону й запо­бігають пра­вопо­рушенням, по­в'язаним із про­типравною дія­льні­стю на кор­доні, укріпити ру­бежі Тячівщини. 

Як годиться, з часу ство­рення громадське фо­рму­вання на­було юридичного права. Це стало мо­жливим за­вдяки тісній співпраці ініціато­рів цієї справи з фахівцями відділу прикордонної служби «Тячів» Мукачівського прикор­донного загону на чолі з нача­льником О.С.Шевчуком. Тож, за період ді­я­льності «Кор­дону» розгля­нуто і ви­вчено всі юридичні ас­пекти – права та обов’язки. Усі представ­ники формування ма­ють посвід­чення, у своїй діяль­ності не­суть обов’язки відпові­дно до затвер­дженого статуту.

– Хто ж ініцію­вав ство­рення форму­вання?

– Ідея спільна. Го­ловним іні­ціа­тором її виступив нині очільник об’єднання Михайло Косяк – ко­ли­шній прикордонник, який осно­вну частину життя прослужив на тери­торії нашого району, а саме в Тя­чеві, який став малою батьківщи­ною двох його дітей. За­вдяки вла­сним ор­ганізаторсь­ким здібнос­тям фа­хово скеровує ро­боту фор­му­вання спільно з прикордон­ни­ками в «па­трулю­ванні» та охо­роні кор­донів Тячівщини.

До речі, Ми­хайло Васильович ви­ходець із Криму, уродже­нець мі­ста Бахчиса­рай. У зв’язку з чим особливо боляче сприйняв анек­сію півострова Російською Феде­рацією. Це людина патріо­тичних поглядів, що за­суджує всілякі се­паратиські на­строї на сході Укра­їни, котрі так чи ін­акше «пі­ді­грі­ває» ро­сійська еліта.

– Яка специфіка вашої ро­боти?

– Наша команда, а це члени громадського форму­вання, вже з середини бере­зня разом із війсь­ко­вослужбовцями відділення при­кор­донної служби «Тячів» при­ймають безпосередню участь в охороні державного кор­дону. За особисті кошти ми придбали вій­сь­кове зна­ряддя та амуніцію від­пові­дно для несення прикордон­ної служби. Слід відмітити, що те­ри­торія відповіда­льності відді­лення сягає протя­жні­стю майже в 24 км. Враховуючи те, що па­водком зни­щено загра­дзабор і си­гналіза­цію, основна час­тина плану з охо­рони кордону по­лягає на людський фак­тор. Най­більш поширеним ви­дом порушень в даний період ви­явля­ється непра­вильна поведінка міс­цевих меш­ка­нців на кордоні, а саме: дотри­мання правил перебу­вання у при­кордонній смузі при здійсненні сіль­ськогосподарських робіт та вилові риби. При цьому прикор­донники з терпінням і по­розумін­ням відно­сяться до поруш­ників і в разі їх ви­явлення нада­ють пере­вагу роз’яснювальній ро­боті, аніж притя­гненню до адмініс­тративної відпо­відальності.

– Володимире Івано­вичу, скажіть, які сього­дні першо­чергові за­вдання для вашого об’єднання?

– Безпосередньою участю в охороні державного кордону ми компенсуємо нестачу особового складу, який задіяний в проведенні антитерористичної операції. Тим самим даємо змогу військовим не відчути на собі значне наванта­ження. У час посилення антите­ро­ристичної операції прикордонний загін, згідно плану ротації, відпра­в­ляє на східні кордони країни пе­вну кількість військовослужбовців. Для чого був створений спеціа­льний закарпат­ський загін, до якого вхо­дять службовці з підроз­ділів роз­ташованих на території нашого ра­йону. На пре­великий жаль, дер­жава не в змозі забезпечити своїх захисників засобами особистого захисту (бро­нежилетами, спаль­ними мішками, ка­рематами). Через це наше форму­вання ініціювало збір коштів для закупівлі амуніції солдатам із Тя­чівщини, котрі від’їжджають на схід.

– Чи знайшов добро­чин­ний задум – допомогти на­шим прикордонникам у цей скру­тний час – під­три­мку в гро­мади Тячі­в­щини?

– Це дійсно так. Згідно специ­фіки не­сення прикордонної служби війсь­ковослужбовець має бути екі­піро­ваний специфічним бронежиле­том, який не дуже важ­кий і доста­т­ньо міцний, щоб ви­тримати по­па­дання снайперської кулі. Такий бронежилет коштує від 4-ох до 7-ми ти­сяч гривень. Зро­зуміло, це не­малі гроші, але якою мірою можна оцінити життя сина, брата чи ба­тька. Ба­гато-хто по­ставився до надання допомоги з порозумінням. Бо в той час, коли сьогодні хтось ми­рно працює або відпочиває му­жні хлопці виходять на кордон. І повірте мені, не за ве­ликі гроші…

Добра справа знайшла реа­льну підтримку у керівництва мі­ста. На ви­значені цілі беззапере­чно і невід­кладно на­дав фінан­сову до­помогу в сумі дві тисячі гри­вень мі­ський голова І.І.Ковач. Чимало людей поставилися до цієї справи з розумінням, бо дане пи­тання не дозво­ляє зво­лі­кати з ча­сом. Таким чином, кожен не бай­дужий громадянин внесе хоч ма­леньку крихту в за­хист, не побо­юся цього слова, ге­роїв сьогодніш­нього дня. По­сту­пово бла­го­дійні внески надходять від фі­зичних осіб - підпри­ємців. Про всі пе­ре­раховані на рахунок кошти та їх ці­льове призна­чення ми про­звітуємо через ти­ждень. Ін­формацію мо­жна буде пере­глянути на офіцій­ному сайті Тячівсь­кої міської ради та в міс­цевій пресі. Ма­ємо ве­лику надію, що при під­тримці кож­ного небайду­жого гро­мадя­нина, зможемо за­побі­гти на­валі, підтри­муваній в тій чи ін­шій фо­рмі Ро­сією, щодо мир­ного насе­лення на сході кра­їни.

– До вашого форму­вання входять також і люди компе­тентні у вій­сь­ковій справі, які не­суть службу на дер­жав­них кордонах Укра­їни…

– Саме так. У складі «Кордону» працюють троє колишніх прикор­донників, лікар, освітянин і юрист, який за­хищає інте­реси об’єднання з різних пи­тань. А головне – всіх об’єднує бажання жити у вла­сній незалежній державі, про­цвітаючій і ми­рній Укра­їні.

– Чи можуть бажа­ючі вступити в ряди «Кор­дону»? Якщо так, то кому надаєте пере­вагу?

– «Кордон» – абсолю­тно від­крите формування, в його ряди мо­жуть вступити патріотично на­лаш­товані люди з активною гро­мадсь­кою пози­цією. У разі небез­пеки всі представ­ники формування го­тові стати на захист кордонів Тячів­щини. Для цього ми про­хо­димо спеціалізовані на­вчання з бойової, юридичної та медичної підготовки. Так, ми­нулого тижня в селі Крива, при підтримці від­ділу прикордонної служби «Тя­чів», проведено на­вча­льні збори. На них відпра­цьовува­лись бойові стрільби з різних видів зброї, яку прикор­донники викорис­товують під час служби.

Користуючись наго­дою, хо­четься побажати всім гро­ма­дянам витримки, надії на краще і оптиміс­ти­ч­них споді­вань на мирне ви­рі­шення проблем, які спіт­кали україн­сь­кий народ.

– Спасибі за роз­мову.

Нагадаємо реквізити кар­ткового рахунку громадсь­кого формування «Кордон»: № 5168 7572 6598 8784 Косяк Михайло Васильович. № раху­нку банка 29244825509100 МФО 30 52 99 ЄДПРОУ 14 36 05 70.

Р.S.: За не підтвердже­ними даними, особами з не зо­всім доброю репутацією од­ночасно від­бува­ється збір коштів на ана­логі­чні по­треби. Ре­путацію, наші пов­нова­ження і порядність з да­ного питання, можуть засвід­чити як прико­рдонники від­ділення «Тячів», так і очіль­ники мі­ста, району.

ГФ «Кордон»

Розмовляла Людмила Кричфа­лушій
Оксана 06.12.2014 10:38 IP: 228.226.69.95
Добрий день солдати мобілізовані 21 вересня з Мукачева в зону АТО яких відправили голих рідні змушені брати кредити щоб купити від трусів носків до бронежелета переселали Курахово по новій почті їду коци мало того солдати на блок посту не сплять по 2;3;сутки виснажені морально вчора попала граната при обстрілі хлопці ледь живі залишились нещодавно вбило майора.Психика хлопців дуже погана. Пора міняти .Робіть ротацію .Внас чоловіків є багато пора робити 4 мобілізацію .Чого коли повістки приносили не всі йшли у воєнкомат ,хто не йшовтим нічого може відповідальність має якась бути.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp