Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У лісівничому музеї Закарпаття можна зустріти «Бокшая» (ФОТО)

27 листопада 2016 р., 11:22

Чудовий музей лісової історії відкрили для громадськості у Великобичківському лісомисливгоспі.

Музей історії лісового господарства знаходиться на території Коб. Полянського лісництва. І створений музей був для того, щоб ми могли краще зрозуміти, як бачили навколишній світ наші пращури, які працювали в лісі або мали до нього відношення. Ліс грав в життя наших пращурів величезну роль. Він був головним захисником і помічником закарпатців, допомагав їм виживати в тодішніх суворих умовах існування. Люди полювали в лісі, займалися збиранням ягід і грибів, будували з дерев свої житла і переробляли деревину. А на варті «зелених легенів» стояли лісівники, авторитетні й поважні люди.Експонати музею, до збирання яких долучилися колективи всіх лісництв, розповідають про давню історію лісового господарства та життя Рахівського району. Збирали їх декілька років підряд і все для того, щоб люди дізнавалися про лісівників та свій куточок якомога більше.Під час візиту до музею начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга наголосив на унікальності музею: «Деякі експонати цілком можуть конкурувати з фондами краєзнавчих музеїв. Про такий музей напевно мріяли всі, хто колись працював в лісгоспі. 

 

Лісівники запрошують всіх охочих на екскурсію. Але я впевнений, що цей музей, який вражає своїми надбаннями і має просто безцінні матеріали, з любов'ю зібрані лісівниками, можна використовувати і для проведення уроків біології та історії нашого краю. Від усіх жителів Закарпаття та працівників лісової галузі кажу велике спасибі творцям музею. Важливим для музею є також стенд з біографією сина Закарпаття - одного з найвідоміших у світі мистецтва художника Йосипа Бокшая, який народився у Кобилецькій Поляні. А ще на стінах музей можна побачити й деякі репродукції його картин. Вважаю, що нам є ким пишатися і для кого берегти природу. А щоб виховати патріотів, треба більше розповідати про наше минуле, лісівників, які служать лісу й людям, їх досягнення, наші здобутки. 

Тоді ми відчуватимемо гордість за Закарпаття і любитимемо його ще більше». Як розповідає директор Великобичківського лісомисливгоспу Юрій Сойма, музей уже став улюбленим місцем для школярів району: «Музей, у якому вчать любити природу відкрили для закарпатців і він уже став улюбленим місцем для школярів району. На екскурсію до лісівників також приїжджали діти й туристи з Донбасу та Чеської Республіки. У ньому ведеться активна еколого-виховна робота дбайливого ставлення до лісу та його жителів».У музеї представлено зрізи дерев, опудала диких тварин, старовинні інструменти лісівників, вивіски лісництв, а також нагрудні знаки «вартових лісу», а також численні документи. Музей цікавий і тим, що в ньому надзвичайна кількість архівних документів і фотографій людей, які присвятили своє життя лісовим масивам Карпат. Зібрана форма лісівників всіх періодів - починаючи з часів Австро-Угорщини й до цього часу. Чучела тварин для лісівників - це не головна гордість. Куди важливіше гербарії лікарських рослин, зразки насіння і навіть винищувачів лісу, експонати яких також представлені в музеї. Уже в найближчий час планується розширення музею лісової історії та впровадження інноваційних технології - звуковий супровід голосів птахів та шум лісу.
Прес-служба Закарпатського ОУМЛГ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp