Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатцям боротися з вірусними інфекціями?

11 жовтня 2016 р., 14:15

Та як їх розпізнати

Мало кому вдається проскочити зиму без ГРВІ – гострих респіраторних вірусних інфекцій. Захисні сили організму знижуються разом із температурою за вікном. Людина може хворіти двічі–тричі на рік, із них 2 рази припадають на холодний період. Зараз сезон застуд уже стартував...

Під діагнозом ГРВІ ховається один із двохсот вірусів, які можуть викликати захворювання: риновірус, аденовірус, ентеровірус, коронавірус та інші. Взимку вони активізуються, очікуючи на чергову «жертву», яка втягне носом інфекцію та через день-другий зляже з набором симптомів: температурою, нежитем, кашлем.
Головне – не сплутати ГРВІ та грип. Якщо початок гострий, ви зненацька злягли з високою температурою – це грип. Якщо спочатку саднить горло, на другий день – заклало ніс та піднялася температура – це ГРВІ.

Кожен вірус надає перевагу певній ділянці дихальної системи.

Риновірус приживається в носі та носових пазухах: з’являється нежить та сухість у глотці.

Парагрип (це не грип, а назва вірусу) нападає на ніс та гортань: «сідає» голос, важко дихати та ковтати, починається сухий кашель.

Аденовіруси через слизову оболонку носа відразу прямують у лімфатичні вузли та кров, розносячи «заразу» по всьому організму. Це один із найнеприємніших варіантів: кашель, закладений ніс, ломота в м’язах і навіть розлад шлунка.

Перший та найвірніший засіб – лягти під ковдру й пити багато рідини (чай із лимоном, молоко з медом, напої з ягід малини, калини, настій квітів липи, бузини, листя суниці, евкаліпту).

Ці засоби мають потогінний ефект, чим сприяють видаленню вірусів та токсинів, а також попереджують перегрівання організму. Якщо немає сильного головного болю та високої температури, можна обійтися без ліків, але це буває рідко. При температурі вище 38°С у перші три дні потрібно приймати противірусні препарати. Вони діють проти основних вірусів, які поширені в нашій країні.

Симптоматичне лікування треба починати якомога скоріше, щоб виводити збудників інфекції з організму. Нежить, кашель, якщо їх не лікувати, можуть перейти в бронхіт або гайморит, позбавлятися їх доведеться довго. Тому, якщо закладений ніс, починайте його закапувати ліками, краще на масляній основі. Болить горло – полощіть ромашкою, шавлією або тримайте за щокою таблетку фарингосепту чи стрепсілс. Із кашлем важче – сухий потрібно перевести у вологий. При парових інгаляціях добавляти у воду сік лимона. Можна скористатися й народним методом – вдихання парів щойно звареної картоплі в «мундирі». Вибір ліків залишайте за лікарем.

У середньому на одужання потрібно 7–10 днів. За статистикою, приблизно половина хворих до лікаря не звертається, бо ГРВІ в них проходить без ускладнень. Таке буває в простих випадках. Іноді хвороба дає ускладнення: пневмонію, запалення сечовивідних шляхів, менінгіт, запалення серцевого м’яза. Виходять із таких станів частіше за все в лікарні. Тому простіше вчасно викликати лікаря.

Газета "Новини Закарпаття" Марія ДИКУН, дільничний терапевт амбулаторії №3 м. Ужгород

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp