Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті відбулись видовищні змагання серед вальників лісу

22 серпня 2016 р., 18:13

Найкращі представлятимуть нашу область на всеукраїнських змаганнях

Змагання відбулись на Міжгірщині.

Лісівники Закарпаття провели змагання «Вальник лісу -2016». У змаганнях взяли участь представники усіх 18-ти державних лісогосподарських підприємств Закарпатської області та декількох деревообробних підприємств. Нагадаємо, проведення обласного чемпіонату дає можливість команді області прийняти участь у змаганнях серед вальників лісу України, який відбудеться 26 серпня на Київщині.

На конкусі вальників лісу був присутній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, його заступник Віктор Мікулін, голова Міжгірської РДА Василь Худинець, голова ради району Василь Щур. Обласний комітет профспілки працівників лісового господарства представляв Валерій Федурця.

Загалом захід зібрав понад 600 чоловік. До нас завітали представники ЗМІ, мешканці гірських сіл та туристи з різних куточків України та Європи.

За традицією найфаховіші вальники лісу краю демонстрували майстерність за право володіти званням кращого в професії. Переможці змагань визначалися серед команд та окремо за вправами.

Вальники лісу продемонстрували віртуозне володіння робочим інструментом в таких видах, як звалювання дерева, монтаж нового ланцюга, комбіноване розкряжування, розкряжування на точність, відокремлення сучків та в довільній програмі, - повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

{g}

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль привітав учасників змагань і гостей свята та зазначив, що конкурс за участю кращих вальників лісу стартував успішно. Він побажав щоб подібні яскраві конкурси проводились і серед представників інших професій лісової галузі. «Сьогодні, коли багато молодих людей мріють стати нафтовиками і газовиками, потрібно міняти ситуацію і показувати переваги іншого шляху, пов'язаного з турботою про найголовніше багатство нашого Закарпаття - ліс. Треба піднімати престиж професії лісівників. Кажуть, що ліс дуже рубають, але за даними від 1947 року, ліс тепер рубають в десятки разів менше. Треба зберігати лісові богатства краю, лісівникам займатися лісовідновленням, грамотно і вміло проводити санітарні рубки та виробляти якісну українську лісопродукцію. Наголошую, бути лісівником - це важка, але благородна справа, яка вимагає участі молодих рук!».

Шумлять пили, летить тирса - учасники обласного конкурсу вальників лісу Закарпаття віртуозно «б'ються» за звання кращого. Вальник лісу Михайло Сита - постійний лідер і переможець цьогорічних змагань. Найшвидше за всіх він спилює сучки, так, що горбків не залишається, ювелірно справляється і зі зрізами… все строго по сантиметрах. Кульмінацією заходу стало визначення та нагородження переможців. За підсумками напруженої боротьби перше місце виборола команда ДП «Міжгірське ЛГ», друге - посіли працівники ДП «Великоберезнянське ЛГ», остання сходинка пьедесталу дісталась вальникам з ДП «Виноградівське ЛГ».

Всі призери змагань були нагороджені грошовими преміями, грамотами та цінними подарунками.

Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга, вітаючи переможців конкурсу наголосив, що чемпіонат області з кожним роком набуває більш нового, європейського рівня: « Дивлячись на те, як проводяться змагання у наших сусідів - словаків, чехів, угорців ми запозичити їх досвід проведення подібних змагань. Сьогодні учасники демонстрували свою майстерність не на лісових насадженнях у лісі, а на вкопаних у землю 12-метрових стовбурах, які спеціально привезли на місце проведення змагань. У нас достатньо деревини, пошкодженої в наслідок стихійних лих - вітровалів та буреломів, аби забезпечити учасників чемпіонату. Сьогодні вальники лісу продемонстрували свою роботу і всі на власні очі побачили, що ця професія дуже небезпечна і потребує високого рівня організації безпеки праці».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp