Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ірина Галай - у базовому таборі поблизу Евересту: "Приготую бограч перед сходженням"

23 квітня 2016 р., 07:00

Адже під час сходження важливий кожен кілограм ваги

Українські альпіністи Тетяна Яловчак (Селидове, Донбас) та Ірина Галай (Мукачево, Закарпаття) вже дійшли до базового табору Евересту на висоті 5300 метрів. Дівчата проходять акліматизацію, і в травні перша українка (або відразу дві) може зійти на найвищу вершину світу (8848 метрів).

«Еверест зовсім поруч. Він шикарний. І звідси здається, що начебто нічого складного в сходженні немає», - зізнається Іра.

Нагадаємо, до цього ще жодна представниця прекрасної половини нашої Батьківщини не підкорювала Еверест. І саме цієї весни довгоочікувана подія може відбутися, якщо Тетяні та Ірині вистачить сил і мужності не звернути зі стежки, що веде на вершину, пише Репортер.

До Третього полюсу альпіністки підуть в складі різних експедицій. До цього дівчата не були знайомі і зустрілися вже в базовому таборі.

«Таня зі своєю групою йшла повз нашого намету, побачила мене, зупинилася і сказала, щоб я тепліше одягалася», - так описує першу зустріч Іра.

Дівчата не раз говорили журналістам, що не бачать один в одному конкуренток і не будуть наввипередки бігти до вершини. Обидві розуміють, чим може обернутися зроблена поспіхом помилка. «У перший же день під час прогулянки по табору я побачила пам'ятники загиблим на Евересті, тіла яких там і залишилися», - розповідає Іра.

Бограч та більярд

Таня в перші дні експедиції скаржилася на нездужання, але каже, що в Тибеті хвороба проходить. Днем дівчата ходять в невеликі піші походи, прогулянки допомагають акліматизуватися.

Ще одним важливим елементом підготовки до сходження є обід. «Тут кожен кілограм ваги важливий. Поки товстий сохне - худий здохне. Взяла з собою продукти з України, в один із днів приготую бограч», - посміхається Іра.

«У нас тут супер. Наче в санаторій на оздоровлення приїхала», - розповідає Таня.

Ось як описує табір Ірена Хазарова, вірменка, яка йде в одній міжнародній команді з українкою: «Є дві кухні, куди нам вхід заборонений. Комп'ютерна кімната, де стоїть незліченну кількість трійників, подовжувачів і всяко-різних зарядок, стоять столи із стільцями і навіть кавова машина. Там, як правило, весь час найбільше скупчення людей з ноутбуками або просто гаджетами, так як стоїть газовий балон і завжди тепло. Далі йде їдальня - це величезний намет з 4 великими круглими столами в тибетському стилі - зі стільницями, на якій лежать соуси, приправи, цукор, зубочистки, соки і т.д.



Прийоми їжі організовані у вигляді шведського столу, кажуть, це нововведення цього року, до того було порційне меню. Всюди стоять штучні квіти і пальми, скрашують суворий пейзаж гір.

Розважальна кімната - це павільйон у вигляді невеликого планетарію. Гріх назвати цю споруду з 12 метровим діаметром наметом. Усередині стоїть великий телевізор, крісла-качалки, вкриті килимами, тенісний стіл і більярдний стіл».

Легенда альпінізму і "Барбі"


Як ми вже писали, Таня йде разом з міжнародною експедицією, в її команді вже згадана вірменка, ірландка, росіянка і легенда жіночого альпінізму шерпа Лакпа. Шерпа була на вершині вже шість разів!

Ірина каже, що бачила в базовому таборі ще француженку, але зауважує, що жінка-альпіністка - це все-таки щось з ряду геть неймовірного: «У базовому таборі я виділяюся з натовпу ще більш різко, ніж в буддійських монастирях. У туристів і альпіністів в очах читається: «Що ти тут робиш, Барбі?! Ти в курсі, куди ти потрапила?»

У столиці Непалу Катманду у дівчат був шопінг. Таня купила собі спеціальне взуття: «Намагаєшся, щоб і одяг, і спорядження були максимально легкі. Доводиться переплачувати великі гроші, щоб вага була хоча б на 100 грам легшою», - розповідає Таня.

А Іра придбала сумку. «Сиджу собі в ресторані, нікого не чіпаю. І тут з криками влітає мій гід Віктор Бобок: «Яку сумку я знайшов для тебе! Жовтоблакитну! Кидай все і пішли швидко купимо», - сміється дівчина.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp