Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Великоберезнянщині шквальний вітер пошкодив дерева на 750 гектарах землі

18 березня 2016 р., 17:02

Всього за дві години

Днями у обласному управлінні лісового та мисливського господарства провели комплексний аналіз ведення лісового господарства Великоберезнянщини: причини масштабної стихії 2014 року та підрахували її збитки. ДП «Великоберезнянське лісове господарство» – одне з потужних підприємств, - повідомляє Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства

Завдяки раціональній діяльності лісгоспів, які господарюють на основних масивах державного лісового фонду Закарпаття, зелене багатство приносить державі мільйони гривень податків, платежів та соціальних внесків. Крім експлуатаційних особливостей, ліси відіграють і рекреаційну та захисну роль. А ще вони – годувальники гірських районів, де ведення лісового господарства та переробка деревини є однією із найважливіших сфер діяльності.

Лісове господарство Великоберезнянщини виконує цілий комплекс робіт з охорони, захисту і примноження лісового та мисливського фонду. Окрім цього, лісгосп реалізовує продукцію лісозаготівлі і переробки місцевим та іноземним споживачам. Детальніше розповідає директор ДП «Великоберезнянське ЛГ» Ольга Олень.

Аналіз пошкоджень природою 2014 року

– У далекому 2014 році відбулася трагічна подія як для нашого господарства, так і для лісової галузі області. Пов’язано це, в першу чергу, звичайно, з відсутністю протягом тривалого часу – опадів. Тобто восени 2014 року у нас був відсутній сніг, весна цього року нас теж нічим не порадувала, протягом чотирьох місяців практично відсутні опади. Ну і, що характерно для проходження цього сезону – це наявність вітрів в весняно-літній період. Ми проаналізували збитки буревію 2014 року і хочу запевнити, що за дві години шквального вітру, що стався на землях лісового фонду, було пошкоджено 754 га деревини, в тому числі і цінної породи – бука лісового, з яких 400 га потребували проведення суцільних рубок.

На сьогоднішній день працівники ДП «Великоберезнське ЛГ» через недоступність урочищ не в змозі розчистити понад 50 га лісу на пошкоджених масивах. На ліквідацію наслідків природньої катастрофи було задіяно 16 бригад, які оперативно розчистили завали.

А це працівники – ПП «СІО», ФОП Пасербович та Шоляк, ЛМГ «Бурустрянського ЛГ», «Мокрянського», «Довжанського», ЛГ «Міжгірського», «Воловецького», ЛГД «Рахівського» та «Хустського», а також бригади та техніка з обласних управлінь Чернівецької, Івано-Франківської, Рівненьскої та Львівської областей. Саме завдяки спільним зусиллям вдалося заготовити і реалізувати основну масу пошкоджених дерев, – зазначає директор ДП «Великоберезнянське ЛГ» Ольга Олень.

Головне завдання – залишити ліси для нащадків


Лісова галузь для Закарпаття відіграє важливу соціально-економічну роль. Проте найголовніше її завдання – це охорона і примноження зеленого фонду області. Над цим трудяться покоління лісівників.

Саме завдяки їм ми маємо зараз багатовікові ліси. Такі зелені насадження ми залишимо і нашим нащадкам. Однак з кожним роком через природні катаклізми, несанкціоновану вирубку та халатність людей, ліс стає більш слабкішим і схильнішим до ряду серйозних захворювань: бактеріальних, вірусних, грибкових. Свою лепту вносять і різного роду шкідники, які інтенсивно точать дерева, тим самим завдаючи їм непоправної шкоди.

За словами директора ДП «Великоберезнянське лісове господарство» Ольги Олень, у міру того які наслідки привносять природні катаклізми, загроза лісів стає більш серйозною. Однак в районі постійно проводяться заходи з відновлення лісових насаджень.

Так за минулий рік у Чорноголівському та Великоберезнянському лісівництвах після буревію, майже 60 га лісів відвели під природне поновлення, яке дає високопродуктивні лісові насадження. При цьому, на не лісових землях державного лісового фону створено 25 га нових лісів з метою збільшення лісистості Закарпатської області до оптимального рівня.

Щоб кожної весни забезпечити лісокультурну кампанію якісним садивним матеріалом, лісгосп самостійно вирощує сіянці та саджанці основних лісоутворюючих та декоративних деревних порід.

Цьогоріч планується засадити понад 50 га нового лісу та ще понад 180 га заліснити природним поновленням. Ведення лісового та мисливського господарства потребує великих затрат, сил та ресурсів, відповідно й гідного фінансування. Незважаючи на вимушені зусилля з ліквідації наслідків стихії, підприємство у повному обсязі виконало заплановані організаційні профілактичні та запобіжні протипожежні заходи. Так за минулий рік ДП «Великоберезнянське лісове господарство» практично в повному обсязі самостійно заготовило 55,4 тисячі кубометрів лісу і реалізувало деревини майже на 20 млн. грн.

Гідні умови праці – для кожного працівника

У Великоберезнянському лісгоспі працює близько 100 чоловік. Серед них – не тільки лісівники, які займаються охороною державного лісового фонду. Бухгалтери, економісти, механіки, інженери – усі професії, які дотичні до цієї сфери діяльності, не перерахувати. Усі права та вимоги до працівників прописують у колективних договорах. Щороку ці угоди переглядають, доповнюють та розширюють. Традиційно, колдоговори у кожному із лісгоспів є соціально спрямованими. Їх мета – якнайширше гарантувати гідні умови праці та дотримання прав працівників. Важливим пунктом є належна охорона праці на виробництві. Поліпшення економічних показників за минулий рік дозволило збільшити зарплату працівникам підприємства, середня заплата яких складає майже 3080 грн.

Працюємо для держави

У багатьох районах Закарпаття лісова галузь є не тільки основним роботодавцем, а ще й вагомим платником податків. Майже 4,3 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів перерахувало підприємство до державних і місцевих бюджетів. Єдиного соціального внеску сплачено 1502 тис. грн.

На часі – модернізація та відновлення лісу для упередження лиха 2014 року

З листопада 2015 року в Україні введено мораторій на продаж необробленої деревини в круглому виді за кордон. Зміна експортної політики суттєво вплинула на діяльність лісової галузі. Перед підприємствами постало завдання налагодити роботу з глибокої переробки деревини для отримання додаткових коштів, необхідних для фінансування комплексу лісогосподарських заходів. Після набрання чинності законодавчих змін лісгосп не експортував жодного кубометра ділової деревини. За експортними контрактами, згідно із чинним законодавством продаються лише дрова паливні, які не викуплені на аукціонних торгах внутрішніми споживачами.

«Ліс – наше багатство» – гасло, відоме усім із дитинства, яке багато в чому формує наше ставлення до лісу. Тому ми намагаємося ще зі шкільної парти виховувати професіоналів, які надалі працюватимуть у лісовій галузі, – зауважила директор ДП «Великоберезнянське ЛГ» Ольга Олень.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp