Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Весна народів" у Мукачеві: 167 років тому відбулася Підгорянська битва (ФОТО)

13 березня 2016 р., 09:20

Те, про що не слід забувати...

Історія міста Мукачева – одна з найцікавіших сторінок історії Закарпаття. Вигідне географічне положення з одного боку сприяло розвитку міста, з іншого - ставило його в епіцентр військових дій, кидало у вир революцій, визвольних війн. Не залишилося Мукачева осторонь і всеєвропейського визвольного руху, відомого під назвою «Весна народів»

 

Навесні 1848 р. в ряді європейських країн почалися буржуазно-демократичні революції. Їх невід'ємною складовою стали визвольні рухи багатьох народів Східної і Центральної Європи – звідси і назва «Весна народів»

У січні-лютому 1848 р. спалахнули революції в Італії та Франції, потім заворушення поширилися на Німеччину й Австрійську імперію.

Визвольний рух проти Австрійської імперії докотився і до Закарпаття. Стало його учасником і Мукачево. Єдиною пам’яткою далеких подій квітня 1849 року єскромний обеліск, встановлений у 1901 році на місці військових дій – у підніжжягори Сороча, мікрорайону Підгоряни. В той час назва гори звучала як – «Сорка» або «Сорко», а район носив назву «Подгерінг».

Переломна битва між армією австрійців та військами угорців, до яких приєдналося місцеве народне ополчення, відбулася 22 квітня 1849 року.

Про події, яким осо-ось виповниться 167 років у свій час детально розповідав відомий закарпатський історик, громадський діяч та краєзнавець Петро Петрович Сова.

Як зазначив краєзнавець у своїх історичних працях, австрійськими військами командував генерал Барков, якого Австрійський імператорський двір направив для придушення революційних військ з Галичини.

Угорські війська, які на той час основним завданням мали оборону Воловецької ущелини, відступили та зупинилися на околиці Мукачева біля підгорянського мосту. Один батальйон відійшов далі – до Берегова, інший – під командуванням майора Йосифа Мартіні – залишився на позиціях.

Йосиф Мартіні, мобілізувавши місцеве населення, вирішив вступити у бій з австрійськими військами.

Батальйон окопався біля важливого стратегічного об’єкта, а на вершині Сорочої гори бойову позицію зайняла артилерія. Туди ж викотили, привезені з Мукачівського замку, гармати.

Вдосвіта 22 квітня дозорний доповів майору Мартіні, що ворог наближається з боку Чинадієва – швидко забрали дошки з переправи через Латорицю, приготувалися до бою. Вдарили у дзвони і в Мукачеві – всі чоловіки зі зброєю чи домашнім реманентом – вилами, сокирами, косами, – мали йти до мосту у Підгорянах, - пише Mukachevo.today

До Мартіні приєдналися і студенти – добровольці з Ужгороду. Міст над бурхливою неспокійними весняними водами Латорицею, був розібраний. Високий рівень води не дозволив австрійцям перейти на інший берег – слово вз’яли гармати. Перший залп був даний з Сорочої гори – зав’язалася запекла гарматна перестрілка.

Безумовним героєм битви став ужгородський доброволець Андрій Андрейкович. Одним пострілом він убив австрійського полковника і розбив ворожу гармату, іншим – звалив коня під генералом Барковим. Був важко поранений австрійський граф Бубна, яким потім помер у Чинадіївському замку. Невдачі та втрати серед офіцерського складу похитнули віру у легку перемогу в Баркова.Генерал Австрійського імператорського двору переконався, що перед ним добре озброєний противник і прийняв рішення про відступ. У Мукачеві гучно відсвяткували цю перемогу.

Незабаром цим подіям минає вже 167 рік, скромний обеліск продовжує нагадувати сучасному поколінню мукачівців про славну історію міста над Латорицею.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp