Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У селі Лопухово освятили капличку на честь ікони Казанської Божої Матері (Фото)

28 січня 2016 р., 20:35

У літургії взяли участь більше семи сотень людей

Тячівщина дуже багата на релігійні святині. Наші предки зводили їх у наймальовничіших місцях: у центрі сіл, на вершинах гір, на високих пагорбах. З часом деревяні споруди замінили на сучасні золотаві куполи церков, монастирів і капличок.

На сьогодні у кожному селі храм є не лише основою духовного життя, а й головною окрасою та надбанням громади. І перше враження про населений пункт складається від того, яка там церква. Тому мешканці ставляться дуже бережно до своїх святинь - оберігають їх та облаштовують.

Бо попри те, що цивілізація вносить у наше життя свої корективи, краяни досі пробуджуються від мелодійних дзвонів, що кличуть на Божу службу. І сучасники, так само як в давнину їх предки, йдуть до церкви, бо мають велику потребу в моливі, яка веде до спасіння.

Саме тому і в наш час продовжують будувати релігійні споруди. Одну з таких нещодавно було освячено у віддаленому гірському селі Лопухово.

Капличка на честь ікони Казанськоі Божої матері з'явилася тут зявдяки меценату і благодійнику, депутату Закарпатської обласної ради Василю Федурцьо. Її звели на території храму Св. Різдва Іоанна Христителя, що в центрі села, за ходотайством настоятеля прот. Василія Магурського.

Як розповів отець Василій збудувати каплицю мали намір давно. Чому саме на честь ікони Казанської Божої Матері? А тому, що їх церква святкує другий храмовий праздник, який було встановлено після руйнівного паводку 1998 року. Тоді стихія ледве не змила село Лопухово, постраждало майже 30 житлових будинків та чимало об'єктів інфраструктури.

{g}

- Казанська ікона, належить до найбільш відомих і шанованих у всьому Православному світі ікон Божої Матері, яка допомагає при всіх бідах та природніх катаклізмах. Тому люди молились та просили у Пресвятої Богородиці помощі й спасіння від великої води, яка йшла на село. А на таких грішних Пречиста Божа Мати споглядає і поспішає на допомогу їм, і від усяких нещасть визволяє, - наголосив протоієрей.

Потреба будівництва каплички була також у тому, щоб вберегти розпись храму від задимлення свічками. Адже з'явився православний храм Св. Різдва Іоанна Христителя у 40- х роках, цього року виповниться рівно 75 років від дня його освячення. Тепер же більшу частину свічок палитимуть у капличці, також там при потребі проводитимуть різні релігійні церемонії тощо. Адже на сьогодні в храмі розпочато ремонт, там зняли штукатурку і оновлюють розпис.

Споруджено капличку у дуже короткий час, впродовж неповних двох місяців. Трудилися на ній місцеві майстри, покриття зробили умільці з Хустського району. А профінансував будівництво Василь Васильович Федурцьо.

Освячення відбулося на Свято Василія Великого, яке очолив Високопреосвященніший Марк, Митрополит Хустський і Виноградівський. Розділити радість такої важливої події у житті парафіян Лопухова, прийшли вірники з сусідніх сіл та настоятелі тамтешніх церков.

Загалом участь у святковій літургії взяли більше семисот людей, які возвеличували Христа і Бога Нашого Спасителя біля новозведеної будови.


Виголошуючи проповідь Високопреосвященніший Марк високо оцінив труди та пожертви, вкладені в будівництво каплички. Нагололосив, що люди споруджують духовні обителі, аби воздати хвалу Богові, помолитись за благополуччя та просити у Всевишнього прощення. Адже саме святиня покликана пробуджувати в людських серцях віру в Бога, щоб ми не лише визнавалии Його існування, а й відчували Господню піклування про кожну людину.

Відтак Високопреосвященніший Марк вручив Василю Васильовичу Почесну Грамоту єпархії та ювілейну медаль в честь сторіччя Мараморош – Сиготського процесу.

На завершення побажав, щоб Небесна Заступниця покривала всіх своїм омофором і по молитвах завжди дарувала те, чого хоче кожен християнин на шляху до спасіння і життя вічного.

Любов Немеш, Прес-служба Тячівської райдержадміністрації



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp