Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Кращий закарпатський боксер виб’є олімпійське золото, а далі - чемпіонські пояси

15 квітня 2014 р., 13:07

Ігри в Сочі закінчилися, попереду – Нанкін. Уже цього літа закарпатці можуть готуватися до нової Олімпіади – ІІ літніх юнацьких Олімпійських ігор у Китаї, які відбудуться в серпні 2014 року.

Цей спортивний форум, скоріше за все, також не обійдеться без закарпатців. Чи не найбільші шанси потрапити на нього має гордість крайового боксу – мукачівець Роберт Мартон. «Закарпатка» вже писала про його перемогу на юніорському чемпіонаті світу. На черзі в цього талановитого боксера – нові виклики. Він став дорослішим, перейшов на молодіжний рівень і навіть устиг знову довести всій країні, що він найкращий.

– Роберте, нещодавно бачив твоє прізвище в списках голов­них кандидатів на поїздку до Китаю на юнацькі Олімпійські ігри. Що треба зробити, аби туди потрапити?

– Ну, як мінімум, завоювати олімпійські ліцензії. Їх будуть розігрувати якраз на чемпіонаті світу, який відбудеться в Софії 10 квітня. Сподіваюся, що братиму участь у цих змаганнях і саме там доводитиму це право – зрештою, ліцензії можуть отримати тільки призери. Зараз активно готуюся до чемпіонату на олімпійській базі в Конча-Заспі.

– То твоя участь на чемпіонаті в Болгарії ще не підтверджена?

– На даний момент остаточний склад команди ще не названий. Але гадаю, що таки поїду в Софію, адже в своїй ваговій категорії я перший номер.

– У Болгарії тебе чекають все ті ж суперники, яких ти здолав восени в Києві на чемпіонаті світу?

– Ні, адже то були юніори, а це вже молодь – інша вікова категорія. Тобто зовсім інший рівень. У Києві ж змагалися боксери 1997– 1998 років народження, а в Болгарії будуть 1996 – 1997 р. н. Тобто боксуватиму проти старших за мене хлопців.

– Відповідно бої будуть складнішими?

– Звичайно. Суперники більш досвідчені, та й самі бої триваліші. Якщо в юніорів бій продовжується 3 раунди по 2 хвилини, то на старшому рівні – кожен раунд на хвилину довший. Проте гадаю, що справлюся, адже мав досвід поєдинків зі старшими хлопцями. Нещодавно виграв чемпіонат України в Харкові саме серед молоді. (На шляху до фіналу Роберт здобув дві переконливі перемоги з рахунком 3:0 над боксерами з Миколаївської області та Київщини. У фіналі Мартон не мав проблем із Костянтином Пінчуком із Дніпропетровської області, здобувши дострокову перемогу. – Авт.). А минулого місяця виграв турнір «класу А» в Анапі (Росія), де було представлено 16 країн світу.

– На який результат налаштований у Болгарії?

– На чемпіонаті світу я зроблю все можливе для того, щоб привезти медаль. Дуже хочеться, аби вона була золотою.

– Після перемоги на чемпіо­наті світу про тебе частіше говорять та впізнають. Не заважає така постійна увага з боку громадськості?

– Та я б не сказав. Звичайно, певна повага з боку боксерів є, але в збірній України всі рівні.

– Чи достатньо в тебе умов для хорошої підготовки до Болгарії?

– Зараз – умови хороші. Я тренуюся в Конча-Заспі – найкращій в Україні олімпійській базі. До речі, тут же тренуються боксери «Українських Отаманів» (це напівпрофесійна команда, створена наприкінці 2012 року за ініціативи Федерації боксу України, яка виступає в боксерській лізі World Series Boxing (WSB). Там виступають і українські олімпійські чемпіони. – Авт.).

– Що для тебе пріоритетніше в боксі – потрапити на Олімпіаду чи все-таки зробити кар’єру на професійному рівні?

– Та, мабуть, і те, й інше. Олімпійські ігри – це вершина любительського боксу, після якої спортсмени переважно переходять у професіонали. Загалом у своїй кар’єрі хочу взяти олімпійське «золото», а далі в «професіоналах» завоювати чемпіонські пояси. Але про це говорити зарано. Тепер у мене одна мета – це чемпіонат світу. До речі, послом України на юнацьких Іграх у Нанкіні буде мій кумир, олімпійський чемпіон Олександр Усик. Тому в мене є додатковий стимул потрапити в Китай.

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp