Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Виноградові знову порушили тему сміття

18 квітня 2015 р., 18:31

Йшлося про проблеми у будівництві сміттєпереробного заводу

Засідання «круглого столу» щодо вирішення проблемних питань будівництва сміттєпереробного заводу зібрало чималу когорту фахівців різних галузей, сільських голів, депутатів обласної, районної та міської рад. Незважаючи на конкретні факти та застереження екологічної небезпеки (навіть фото-слайди демонстрували не надто привабливу картину з околиць району, де замість весняних квітів красуються купи сміття), конструктивного діалогу, як завжди, не вийшло. Відкрила засідання n/ в. о. голови Виноградівської РДА Юдіта Петеі:

– Всім відомо, що чеська сторона запропонувала нам допомогти з будівництвом комплексу. Проте, перед тим, як інвестувати власні кошти, вони хочуть бачити конкретні напрацювання та результат нашої з вами роботи в цьому напрямку. Звісна річ, це питання не нове, воно роками залишається невирішеним і всі ми осмислюємо його важливість. Кожна людина усвідомлює, що захаращення довкілля приведе до епідемії, з’являться носії та розповсюджувачі хвороб та інфекцій. Я була в Чехії і бачила, що там – чистота і порядок. Це – цивілізований світ і ми маємо прагнути досягнути їх рівня. Спільними зусиллями маємо зробити все для того, аби не упустити серйозного інвестора. Населені пункти, що межуватимуть із полігоном, створять свій кооператив. Є 15 млн. грн. Онок, Боржавське та Широке отримають по 5 млн. грн. на потреби села. Пропозиція, я вважаю, вигідна. І вже через два з половиною роки ми матимемо чудовий сміттєпереробний завод.
Голова райради Олег Любімов зазначив, що за технологією, відстань між комплексом і населеним пунктом має становити 500 метрів, у нас передбачено близько 3 км.: «Не маніпулюйте людьми. Люди говорять емоціями, а спеціалісти – конкретними науково доказаними фактами. Прислухаймося до них».
– Коли у Виноградівському районі запрацювало АВЕ, сусідні райони заздрили нашій чистоті та порядку, європейській культурі вивезення сміття. Та наразі ми стикнулися з вкрай неприємною проблемою – район потерпає від побутових відходів. 

Люди створюють ініціативні групи спротиву, саботують рішення районної влади, гальмують прийняття важливих рішень. Несанкціоновані сміттєзвалища є вкрай шкідливими для нашого здоров’я, адже небезпечні хімічні речовини та мікроорганізми через грунт потрапляють у воду і загрожують нашому з вами здоров’ю. А якщо під час будівництва полігону будуть дотримуватися всі необхідні норми із врахуванням позитивного досвіду розвинених європейських країн, то ми убезпечимо себе від негативних наслідків у майбутньому, – сказав начальник Виноградівського управління Держсанепідслужби Іван Стойка.

На питанні екологічної небезпеки зосередив увагу присутніх і головний ветеринарний лікар району Степан Барзул та зауважив, що вирішення цих питань мають взяти в свої руки всі сільські голови району, адже здоров’я нашої нації залежить від чистого довкілля. Директор ДП «Виноградівське ЛГ» Василь Агій зазначив, що останнім часом виноградівчани почали масово захаращувати лісові масиви та придорожні смуги. 

Штрафи за подібні порушення – мізерні. Та й дуже важко притягнути до відповідальності порушників, що створюють лісові пожежі (таких за останній місяць сталося аж 4) та захаращують «легені природи» сміттям, бо ж за руку впіймати їх практично неможливо. Засмічення, забруднення річок та водойм, прибережних смуг також наразі є актуальним, сказав у своєму виступі заступник начальника Виноградівського управління водного господарства Дмитро Керечан. Фраза представника Головного управління охорони навколишнього середовища в Закарпатській області Валерія Василюка про те, що на Виноградівщині треба оголошувати надзвичайний екологічний стан, викликала обурення. Юдіта Петеі зауважила, що екологи не мають сьогодні наголошувати на критичності ситуації, вони ще вчора повинні були попередити про майбутню небезпеку.

– Засмічуючи довкілля, ми стаємо екологічними агресорами, викидаючи на вулицю пакети зі сміттям – робимо гріх. Сьогодні це – проблема, завтра-післязавтра це буде надзвичайною катастрофою, яка торкнеться кожного. Бог створив природу святою, і ми не маємо права її руйнувати, бо за це неодмінно прийде покарання. Народом легко маніпулювати, а ми маємо доносити до них істину, – сказав декан Виноградівського району о. Мирослав Сипко.
– Коли АВЕ з’явилося у Виноградові, ми налагодили співпрацю з головами місцевих рад, громадськістю. Наші засновники неодноразово надавали «Гарантійні листи» міській та районній владі щодо готовності фінансування проекту будівництва нового полігону побутових відходів. Це – вливання мільйонів євро у бюджет району та нові робочі місця. 

Та це питання щоразу не вирішувалося. Загострилася проблема навколо земельної ділянки і якщо ми її не вирішимо – втратимо інвесторів. Наші інвестори хочуть бачити підприємство працюючим на повну потужність. 

А зараз ми функціонуємо хіба що собі на збиток. Лише за минулий рік сума збитків АВЕ склала 524 тис. грн. Частину людей звільнено, решту переведено на 70% робочий тиждень. В кінці року ми домовилися з міською радою про продовження дозволу на вивезення твердих відходів на міське сміттєзвалище. Один раз вивезли, розіслали населенню рахунки на оплату послуг і на цьому крапка. Запевняю всіх наших клієнтів, що ці гроші не пропадуть. Якщо ми знову запрацюємо на повну потужність, вони стануть їх передоплатою за надані послуги. У разі, якщо АВЕ покине Виноградів, гроші людям будуть повернуті ,– зазначив у своєму виступі директор «АВЕ Виноградово» Адальберт Жидик. На завершення свого виступу, він закликав міськраду не дати підприємству піти з Виноградова.

Виноградівський міський голова Степан Бочкай закликав присутніх не робити міську раду заручником ситуації, що склалася, і не винити її у проблемі сміття, бо ж АВЕ мало для вирішення питань з полігоном аж 8 років. Чернянський сільський голова Василь Івашко зазначив, що політичне протистояння породило безкультур’я і, як наслідок, район потопає у смітті. 

Широківський сільський голова Іван Феєр сказав, що люди бояться небезпеки, проте його виступ піддали критиці і запропонували скласти повноваження, якщо не має авторитету серед виборців. Депутат облради Артур Івашко закликав сільських голів – сусідів майбутнього полігону, звернути увагу на проблеми села і проаналізувати шляхи їх вирішення від можливих дотацій за таке «сусідство». Свої думки з цього приводу висловили і депутат райради Іван Зеленяк з Королева, головний лікар райлікарні Надія Онисько, депутат міськради Михайло Телеп’янович, Чепівський сільський голова Микола Товт та інші.
Юдіта Петеї попросила «не ставити палки в колеса», а незгодним запропонувати інше рішення. Жодної альтернативи так і не було озвучено. Юдіта Оттівна наголосила, що це було останнє засідання «круглого столу» по «сміттєвому» питанню. Далі – жодних діалогів, монологів чи дискусій. Лише конкретні дії. Бо ж завдання вкрай важливе – навести чистоту та порядок у нашому спільному домі.

Наталія КОБАЛЬ, Новини Виноградівщини


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp