Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Конфлікт через мисливські угіддя на Берегівщині може перерости зі словесного у збройний

19 березня 2015 р., 08:56

На Закарпатті, в одному із спокійних районів хочуть вчинити конфлікт

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якого стала ситуація навколо мисливських угідь на Берегівщині, які рішенням сесії облради надані у користування громадській організації «Берегівське районне товариство мисливців та рибалок». 

Представники товариства стверджують: на частину наданих їм земель, претендує інша організація, а обласні депутати вкотре намагаються прийняте відповідне рішення на сесії. Берегівські мисливці вважають, що конфлікт з площини суспільної може перерости у справжній збройний і апелюють до депутатів та громади. 

Юрій Коцур, адвокат розповідає: «Мова йде про виділення землі на наступні 15 років «Берегівське районне товариство мисливців та рибалок» . Крім того, товариством підготований пакет документів, паралельно пакет документів робила фірма ПП «Вікторія», зареєстрована у Берегові. Директор цієї фірми - колишній наш член. Протягом двох трьох років йдуть судові спори, рішенням сесії No 988 від 13 березня 2014 року «Берегівському районному товариству мисливців та рибалок» обласною радою вже були надані мисливські угіддя близько 32 тис.га. (у 2013 році закінчився термін на 15 –річне користування землями, надане товариству з 1998 року). Але вже третій раз головою облради ставиться на голосування в облраді питання про виділення тих самих угідь, але приватному підприємству «Вікторія», яке претендує на 5625 га, з них де факто близько 4 тис.га вже надані товариству мисливців та рибалок. Не скасовуючи рішення про надання на 15 років, землю хочуть надати іншим. Востаннє на сесії 6 березня депутати не проголосували на таке рішення, але питання знову будуть форсувати. На Закарпатті, в одному із спокійних районів хочуть вчинити конфлікт». 

Йосип Сейкель, заступник голови ГО «Берегівське районне товариство мисливців та рибалок», голова села Бадалова, розповів, що сам є мисливцем 14 років і не хотів би, щоб на ґрунті виділення одних і тих самих земель різним організаціям виник конфлікт. «Це наші землі і є спірні питання. Може статися реальний конфлікт, якщо виділять землі іншому колективу, які претендує на угіддя, на яких ми 15 років полюємо». 

Віктор Крет, представник голови ГО «Берегівське районне товариство мисливців та рибалок» зауважив, що товариство було створене після закриття державного товариства мисливців та рибалок, що існувало десятиліттями. «Вже 18-19 років, як наше Берегівське товариство відійшло від державного УТМР, утворили організацію, де всі 600 членів є засновники. А «ПП Вікторія» представляє одна людина, яка хоче забрати найкращі угіддя. Я сам мисливець зі стажем 25 років. А наше товариство - одне з найбільших», - додав Віктор Крет. 

Юрій Коцур також зауважив, що значна частина документів ПП Вікторія, які є на розгляді в облраді, на сьогодні є зупинена Берегівським судом. «Це є рішення сільських рад надання їм погодження на полювання. І ставлячи це питання на голосування, облрада фактично не виконує рішення суду», - додав Ю.Коцур. Представники «Берегівське районне товариство мисливців та рибалок» кажуть, що залишити намагання виділення землі ПП «Вікторія» треба хоча б до того часу, як завершаться всі судові справи. Адже ПП «Вікторія» оскаржує рішення облради від 13.03.2014 року про виділення землі Берегівському районному товариству мисливців та рибалок. «За цей час були і погрози, і бійки і застосування сили. Порушено кримінальну справу за побиття одного з наших мисливців, якому вже за 70», - каже Ю.Коцур. – До речі, коли депутатам облради подавали на голосування проект рішення про виділення землі ПП «Вікторія», сама фірма не мала зареєстрованих документів. Доповідачі наголосили, що брегівське товариство – це не одна організація, а 21 низовий колектив, які об’єднують представників сіл Берегівщини, які хочуть полювати на землях, де вони живуть.

Йосип Сейкель каже, що представники ПП «Вікторія» теж можуть приєднатися колективом до районного товариства і полювати, але вони не хочуть. 

Наразі Берегівське районне товариство мисливців та рибалок чекає на рішення суду у Львові і застерігає від розхитування ситуації. «Наше товариство намагалися захопити і розвалити ще рік тому, після Майдану, прикриваючись Правим сектором, - додав Йосип Сейкель.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp