Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сергій Тігіпко: «Влада нарешті усвідомила необхідність переговорів для мирного врегулювання конфлікту на Сході України»

16 вересня 2014 р., 10:58

Якби про припинення вогню домовились раніше, це зберегло б життя сотень українських солдатів і мирних громадян, вважають у «Сильній Україні».

Нещодавно у Мінську наша переговорна група на чолі з Леонідом Кучмою досягла домовленостей про припинення вогню на Донбасі. Через протистояння у владі прихильників мирного і військового розв’язання конфлікту, на початок переговорів про мир пішли місяці. Ціна зволікання – надто висока. Загинули тисячі людей, зруйновані десятки міст і сіл. Та нарешті здоровий глузд переміг. Головне тепер – не дати «гарячим головам» у владі зірвати мирний процес. 

Голос розуму почули 

Домовлятися про мир потрібно було від самого початку конфлікту. Перемогти у війні з озброєним до зубів супротивником, не маючи сучасної зброї, – річ непроста. А надто, коли під кулі посилають ненавчених юнаків. Для військової перемоги над Росією нам доведеться зазнати величезних втрат, а от від проведення переговорів з нею ми не втратимо нічого. Тільки виграємо, переконаний опозиційний депутат, лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко. 

«Протягом трьох місяців я говорив про те, що конфлікт на Сході не має військового вирішення – тільки політичне, закликав до переговорів – не з терористами, а з Росією, тому що всі ми знаємо, хто за цим стоїть. Закликав негайно розпочати створення професійної армії і припинити бездумну мобілізацію вчорашніх школярів. Добре, що влада нарешті зрозуміла необхідність переговорів. Але за це Україна заплатила сотнями і тисячами життів солдатів і мирних громадян», – наголошує політик. 

Вирішити внутрішні проблеми 

З підписанням протоколу у Мінську шлях до тривалого і міцного миру тільки розпочався. Рішення тимчасово скласти зброю – це можливість для нас виконати «домашню роботу»: провести децентралізацію влади, передавши більше бюджетних та гуманітарних повноважень на місця, нарешті взятися до створення професійної армії, вважають у партії «Сильна Україна». А ще потрібно знизити напругу в суспільстві, приборкавши радикалів, до яких би політичних таборів вони не належали. Без цього Україна сильною не буде, а отже й рахуватися з нею на світовій арені мало хто захоче і загроза війни висітиме над нами постійно. Паралельно потрібно виводити переговори про врегулювання конфлікту на Сході на міжнародний рівень, залучати нових авторитетних і впливових учасників. «Поступок не може бути тільки в трьох питаннях – це незалежність, суверенітет і територіальна цілісність нашої країни», – каже Сергій Тігіпко. Решта, на думку політика, – поле для компромісу. 

Ні війні? 

Утім, сьогодні переговорні позиції України менш вигідні, ніж вони були ще кілька місяців тому. Тоді влада могла продемонструвати світові і українським громадянам, що у неї достатньо політичної мудрості, аби не занурювати країну у війну, переконані в «Сильній Україні». Зараз маємо численні людські втрати, зруйновану інфраструктуру, підприємства, які не працюють. Крім цього, ми втратили залишки лояльності до України жителів Донбасу, яким все одно, чий снаряд зруйнував їхній будинок. 

Тим часом у владі триває протистояння «партії миру» і «партії війни», які по-різному бачать врегулювання конфлікту на Донбасі. У той час, коли країна чекає миру, прем’єр А. Яценюк висловлює припущення про можливість запровадження воєнного стану і піднімає питання про скасування позаблокового статусу України. Очевидно, що це тільки на руку Росії, яка наразі переважає нас у військовій силі. Чим такі випади в її бік обернуться для України, ми вже мали можливість пересвідчитись на прикладі численних «котлів», втрат серед військових і мирних громадян. «Партія війни» у владі прагнула до швидкої перемоги будь-якою ціною - керуючись власними політичними інтересами. Це, по-вашому, проукраїнська позиція? По-моєму, це військовий злочин», – переконаний Сергій Тігіпко.

Схожі новини

Конструктивна опозиція – запорука миру в країні
Закарпатська делегація взяла участь у з’їзді Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна»
С.Тігіпко повинен сформувати в парламенті нову проукраїнську і реформаторську опозицію — В.Карасьов
Закарпатці підтримали партію Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (ФОТО)
Тігіпко представив свою президентську програму і заявив про відродження «Сильної України»
Закарпатець Михайло Попович обраний до керівного органу відновленої «Сильної України» (ФОТО)
Закарпатські радикали розгорнули наступ проти Сильної України (ФОТО)
Михайло Попович розповість все про "Сильну Україну" та її закарпатських представників
Влада не зацікавлена стабілізувати ситуацію в Україні - Тігіпко
Керівник обласної організації партії "Сильна Україна" відповів на запитання журналістів (ФОТО)

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp