Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вишиті портрети ужгородки Наталії Фурлетової віднедавна знає і відомий гурт «Radiohead» (Фото)

19 липня 2018 р., 14:50

В Ужгороді проживає чимало талановитих людей. А завдяки Наталії Фурлетовій про це знають і дуже далеко за його межами

Загалом ужгородкою Наталія, котра народилася в Тюменській області Росії, стала не так давно: у 2009 році вперше приїхала сюди з чоловіком, корінним закарпатцем, і їй так сподобалося місто, що подружжя вирішило тут оселитися.

За освітою Наталія – економіст, але вже більше року займається зовсім іншим – вишиває портрети. Почалося це як звичайне хобі, але щойно Наталія виставила першу роботу на своїх сторінках в соцмережах, замовлення просто посипалися. Причому посипалися з усього світу. Так хобі перетворилося для ужгородки у прибуткову роботу, якій нині вона віддає увесь свій вільний час. Одночасно із замовленнями обов’язково вишиває щось і для себе, як правило, портрети улюблених музикантів, художників і акторів. Одну з останніх таких робіт – портрет вокаліста всесвітньовідомого британського гурту «Radiohead» Тома Йорка навіть помітили і «прорекламувати» у соцмережах самі музиканти цього гурту. Зокрема гітарист «Radiohead» Джонні Грінвуд на своїй фан-сторінці у «Facebook» похвалив нашу майстриню, «заховану» під брендовою назвою «Embroidery Portrait & Art», виставивши спершу відео з процесом роботи над вишитим портретом Тома Йорка, а згодом і майже готовий виріб.

Як же так сталося, що про неймовірні вироби «Embroidery Portrait & Art» так мало знають ужгородці? По-перше, пояснює Наталія Фурлетова, вишиває портрети вона не так давно, по-друге, в місцевих магазинах чи на хенд-мейд-ярмарках її виробів не знайдеш, бо кожен виготовляється на замовлення, а по-третє, через високу кінцеву вартість виробів, Наталія (на жаль – як сама каже) зовсім не має замовлень з України, тому її справді краще знають за межами країни.

«Я не художник, малювати ніде не навчалася, просто одного дня вирішила спробувати вишити щось цікаве. Першим був портрет Ван Гога. Спершу я перенесла контур його відомого автопортрету на тканину, а потім почала вишивати, роблячи довгі стібки кольоровими нитками. Це, можна сказати, звичайна техніка вишивки гладдю, але стилізована. Багато хто з вишивальниць у світі експериментує з гладдю, але мені здається, що все-таки я знайшла власний стиль. Стібки-лінії різної довжини допомагають «оживити» портрет, створити уявлення руху. Виглядає це так, ніби я наношу фарбу на полотно, мазок за мазком», – розповідає Наталія.

Дивина, але вишитий портрет Ван Гога з першого разу вийшов дуже вдалим. Навіть тепер, рік потому, майстриня не бачить у ньому недоліків. А процес створення цього портрету настільки їй сподобався, що вона почала вишивати ще і ще. «Майже одразу після того, як я опублікувала в соцмережах фото першої роботи, люди почалися цікавитися можливістю купити такий портрет. Спершу я уявлення не мала, скільки моя робота може коштувати. Ціна, яку я називала, для українців була захмарною, а європейцям та американцям здавалася підозріло низькою. Тоді я почала спілкуватися з майстринями-вишивальницями з багатьох країн світу, котрі розповіли мені, як зазвичай формується ціна на вироби ручної роботи. Найбільше замовлень нині маю через соцмережу «Instagram». В основному замовляють роботи клієнти з США та Великобританії. У США, наприклад, дуже популярно дарувати на День народження друзям чи рідним цікаві портрети. Тому американці зазвичай звертаються саме з таким замовленнями. Надсилають фото свого друга, а я за цим зображенням створюю вишитий портрет. Чи траплялися незадоволені? Ні, жодного разу ніхто не скаржився!», – сміється Наталія. – А от у Великобританії полюбляють менш ужиткові речі, наприклад, нещодавно один британець замовив на День народження своєї дружини вишите полотно Ван Гога «Нічна тераса кафе». У них модно, якщо любиш якусь картину, але не можеш собі дозволити оригінал, не вішати на стіни репродукції, а замовляти їх собі у якомусь незвичному виконанні. Моє виконання «Нічної тераси кафе» іменинниці дуже сподобалося, вони потім мені прислали фото вишитої картини на своєму підвіконні, а на задньому фоні видно було море».

До створення своїх робіт ужгородська майстриня підходить дуже відповідально, тому довго сидить над кожною, часто працюючи ночами. Іноді Наталія поєднує роботи, наприклад, виконує замовлений портрет і вишиває портрет якогось актора чи музиканта, переключаючись у процесі з однієї роботи на іншу. Так, каже Наталія, вона знаходить цікаві рішення і трохи відволікається. Хоча й зізнається, що вишивати себе ніколи не примушує, кожна робота їй у радість і до кожної вона підходить із завзяттям і творчим пошуком, тому, мовляв, вишивати їй ніколи не набридає.

«Вишивання – це моя медитація. Мені щиро подобається це робити, я так відпочиваю. Іноді так «зростуся» зі своєю роботою, що і продавати її не хочу. Наприклад, саме так сталося з портретом Тома Йорка. Мені дуже багато людей писали і просили продати цю роботу. Найбільша сума, яку пропонували – 250 доларів. Але я відмовила усім, крім однієї особливо впертої дівчини – їй я пообіцяла зробити копію, хоча й попередила, що копія все одно буде трохи іншою, ніж оригінал», – каже Наталія.

Вона, до слова, має вже велику кількість постійних клієнтів і поціновувачів свого таланту у США, Великобританії, Бразилії, Аргентині, Туреччині, Чилі, Австралії та багатьох інших країнах світу. Дуже підтримує Наталію у цікавій роботі і її сім’я – чоловік і 4-річний син Коля, котрий дуже любить допомагати мамі. «Йому дуже подобаються мої вишивки, – розповідає Наталія. – Часто каже: «Мамо, ти так гарно зробила, так гарно!». Іноді допомагає мені вишивати: робить великі стібки, все понаплутує. Але я терпляче чекаю, а потім тихенько все розплутую. Хоча не все, бо іноді він так цікаво може стібок зробити, що я його залишаю. Коля мені і нитки сортує, і підвозить мені їх на машинці – словом, помічник він дуже милий».

Хтозна, можливо, у сім’ї ужгородської вишивальниці підростає ще один митець. Бо те, чим нині займається його мама, упевнено можна назвати справжнім мистецтвом. І довела це Наталія Фурлетова, коли взяла участь у виставці свого друга, польського художника Блажея Русина, котрий проживає в Ужгороді. Для виставці у Німеччині Блажей попросив Наталію вишити кілька його графіті. Експеримент вийшов вдалим, і вишиті графіті Блажея та Наталії стали окрасою виставки, надзвичайно незвичною і цікавою її складовою. І. мабуть, це буде далеко не останнє втілення творчого пошуку Наталії, яка точно нас іще не раз здивує.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp